Suonenjoen Kehitysvammaisten Tuen kevätretki

.
Reipas 50 hengen joukko Suonenjoen Kehitysvammaisten tuen jäseniä ohjaajineen teki toukokuun 2019 lopulla retken Pieksämäelle, Partaharjulle. Aamu valkeni sateisena, mutta se ei lähtijöiden intoa lannistanut, olihan odotettavissa ennakolta saadun retkikirjeen mukaan virikerikas päivä Partaharjun toimintakeskuksen kauniissa maisemissa.

Saavuttuamme perille oli Vaalijalan pappi Rauni Tarvonen valmistellut meille ensimmäiseksi toimintahetkeksi selkokielisen messun, joka kovan sateen vuoksi oli siirretty toimintakeskuksen sisätiloihin, viihtyisään saliin. Messun teksti käsitteli edellisen rukoussunnuntain teemaa ja pääsimme myös toiminnallisesti mukaan viittomalla mm. virren ”Rukous on silta luokse Jumalan”.

Messun jälkeen jakauduimme kahdeksaan pikkuryhmään ja leikimme liikuntasalissa Luonto-Kim-leikkiä. Pikkuryhmä kerrallaan saimme katsoa ruudukolle aseteltuja yhdeksää luontoaiheista esinettä minuutin ajan, ja sen jälkeen pikkuryhmät poistuivat rakentamaan vastaavat esineiden kuvien ruudukot. Tehtävä oli sopivan haasteellinen, ja kaikki ryhmät pääsivät pisteille.

Maittavan lounaan jälkeen oli sadekin tauonnut, joten pääsimme tutustumaan läheiseen Ristikiven kirkkoon. Se olikin mielenkiintoisen näköinen, tummanruskea hirsiseinäinen kirkko, josta puuttui katto, ja jonka alttariseinä oli valkea ja sementistä valettu. Rauni-pappi kertoi kirkkoon liittyvän tarinan, jonka keskeinen sisältö käsitteli kirkon alttarilla olevaa suurta kiveä. Se pinnalla oli luonnon muovaama risti. Kiven olivat aikoinaan löytäneet leirin jumalanpalveluksessa olleet pojat istuessaan kuuntelemassa metsässä papin sanoja ja raaputellessaan kiven päältä sammalta ja peitteitä. Äkäiset itikat ajoivat meidät pois ”metsäkirkosta” ja kävelyretkemme päätteeksi kokoonnuimme vielä pihalle leikkimään yhdessä. ”Jos sull` lysti on, niin kädet yhteen lyö” oli kaikille tuttu laululeikki, joten pihalla kaikui käsien läpse ja jalkojen tömistys ja hymyhuulin laulettu leikin loppu ”… sano  tottakai”! Arvuuttelimme myös Lasinallen syömien viiden centin kolikoiden lukumäärää ja monen arvaus meni lähelle, kunnes Markku arvasi oikein eli 220 kpl.

Loppukahvien jälkeen linja-automme olikin jo odottamassa ja autoon astuessa jokainen osallistuja sai palkinnoksi Kim-leikistä ja muistoksi päivästä kauniin kortin ja karamellin. Mukavan ja lämminhenkisen yhdessäolopäivän muisto mielessä matkasimme kukin omiin koteihimme.

Päivän suunnittelutyöryhmä

  • Sirkka Koponen, Mirjami Naumanen, Rauni Tarvonen ja Matleena Väisänen

Kevätretken kuvagalleria