Vaalijalan blogi

Vaalijalassa on takana ensimmäinen varsinainen Korona-viikko ja toinen on vauhdissa. Olemme sopeutumassa poikkeusaikaan ja valmistaudumme heikkenevään tilanteeseen, jos sellainen on väistämättä edessä.

Vierailukielto kuntoutus- ja asumisyksiköihin on voimassa. Vierailut pyritään rajoittamaan minimiin esimerkiksi ulkoiluhetkeksi omaisten kanssa. Vierailukielto koskee myös ulkopuolisia terapeutteja. Tilapäishoito toimii edelleen rajoitetusti ja kriisitoiminta jatkuu. Olemme saaneet kriittistä palautetta omaisilta, mutta toisaalta myös ymmärrystä poikkeustilannetta kohtaan. Asiakkaiden terveyden turvaaminen on prioriteetti numero yksi ja se edellyttää, että henkilöstön toimintaedellytykset turvataan.

Tekemisen ryhmätoiminnat (Savosetit, toimintakeskukset) on suljettu. Päivittäisiä aktiviteetteja järjestetään parityöskentelynä asiakkaiden kanssa. Tekemisen henkilökunta ja suurin osa asiantuntijapalveluista on tukemassa kuntoutus- ja asumisyksiköiden palvelutoimintaa.

Sateenkaaren erityiskoulussa järjestetään mahdollisuus perusopetukseen normaalisti, mutta oppilaita on ollut päivittäin vain kymmenkunta. Muut oppilaat ovat etäopetuksen tai oppilaskotiopetuksen piirissä. Yhteistyö vanhempien kanssa on sujunut hyvin.

Etäyhteyksien käyttö palvelutoiminnassa on lisääntynyt ja siitä on hyötyä myös tulevaisuudessa. Opimme joka päivä uutta tällä saralla. Uskon siihen, että henkilökunnan keskinäinen ymmärrys kasvaa, kun arkityötä tehdään oikeasti rintarinnan yksiköissä.

Etätöissä ovat ne työntekijät, joiden työn luonne sen mahdollistaa. Yksikköjen johtajat ovat lähityössä. Palaverit pidetään etänä. Joka arkipäivä kello 9.00 pidetään johdon ja esimiesten keskinäinen Korona-info, jossa käydään ajankohtaiset asiat läpi. Sisäisiä kirjallisia ohjeita pidetään ajan tasalla päivittäin.

Olemme pyrkineet minimoimaan asiakkaiden ja henkilökunnan keskinäisen kanssakäymisen välttämättömään ja toistuva käsien pesu on tullut kaikille hyvin tutuksi. Nenonpellon ruokasali on suljettu tästä syystä ja ruokahuolto toimii hyvin tilaus- ja toimituspohjaisesti.

Toistaiseksi henkilökuntaa on kuntoutus- ja asumisyksiköissä riittänyt, vaikka yleinen sairastavuus on lisääntynyt. Elämme myös keskellä vuotuista flunssa- ja influenssa-aaltoa rokotuksista huolimatta. Yhtään varmistettua Korona-virustartuntaa ei ole havaittu asiakkailla tai henkilökunnassa.

Tilanne Vaalijalassa on olosuhteisiin nähden hyvä ja selviämme kyllä yli näiden vaikeiden aikojen yhdessä.

Pidetään yhteyttä etänä!

Ilkka Jokinen

Jaa artikkeli

Lisää luettavaa